Wat is psychosociale therapie en begeleiding?

Er vanuit gaande dat lichaam en geest één geheel zijn, werk ik als psychosociaal therapeut en begeleider met jou aan een gezonde geest en een gezond lichaam.  Allebei zijn ze nodig om goed te kunnen functioneren in je omgeving. Een moeilijke situatie kan dat evenwicht tussen lichaam en geest verstoren. Vanuit het NLP is er een vooronderstelling dat ieder mens van nature alle mogelijkheden en wijsheid in zich heeft om probleemsituaties zelf op te lossen, in andere woorden: om zichzelf te helpen.

Er kunnen zich situaties voordoen dat het niet lukt jezelf te helpen. Situaties die soms zó ingrijpend zijn, dat je vast komt te zitten en het overzicht verliest. Dit kan leiden tot sombere gevoelens en veroorzaakt dikwijls spanning en stress.

Ik leef me in, in jouw situatie door goed naar je verhaal met alle gedachten, gevoelens en gedrag (de daarbij behorende emoties) te luisteren. Ik begeleid je om het overzicht over je situatie helder te krijgen en om je eigen talenten te leren kennen en in te zetten. Door deze vorm van begeleiding ben je hierna zelf weer in staat om handelend op te treden en het probleem verder op te lossen.

In de praktijk blijkt dat mijn cliënten het geleerde, in toekomstige situaties zelf kunnen toepassen en lichaam en geest weer in evenwicht brengen met de omgeving. HartCoherentie ademhaling maakt hier een belangrijk onderdeel van uit.

Een psychosociaal probleem is bijvoorbeeld

Een conflictsituatie
Bewaken van je grenzen
Eenzaamheid
Zelfafwijzing
Echtscheidingsproblematiek
Omgaan met (werk)stress
Omgaan met een vorm van verlies
Seksuele problemen
Omgaan met ziekte
Rouwverwerking

Wat is HartCoherentie

In 1994 ontdekte de Amerikaanse cardioloog Andrew Armon als eerste dat het hart een ‘netwerk’ heeft dat communiceert met de hersenen. Sindsdien wordt er wereldwijd veel onderzoek gedaan. Als de relatie in het hart- hersensysteem optimaal is, heeft dat positieve invloed op o.a. het verouderingsproces, stress, vermoeidheid, angstaanvallen, het slapen, concentratievermogen en heeft ook een positieve invloed op de bloeddruk en op ons immuunsysteem door verhoogde productie van immunoglobulinen. Immunoglobulinen zijn antistoffen in het bloed, die helpen te beschermen tegen bacteriën en virussen.

Wat is de methode

Er is een gemakkelijk aan te leren methode ontwikkeld om dit ‘hart-hersensysteem’ positief te beïnvloeden. Dit wordt de HartCoherentie methode genoemd. Het doel van deze methode is, daar waar er sprake is van incoherentie, bijvoorbeeld door angst, paniekaanvallen, negatieve gedachten of stress, te komen tot een gunstig Hart Ritme Variatie. Bij een goed HRV worden verschillende positieve mechanismen in het lichaam aan het werk gezet. Bij een goed HRV verdubbelt onder meer de aanmaak van het hormoon DHEA. Dit hormoon gaat o.a. vermoeidheid, depressie en veroudering tegen. De aanmaak van het stresshormoon Cortisol, wat o.a. veroudering en stress en hoge bloeddruk in de hand werkt neemt met een kwart af!

HC2

De kracht van de HartCoherentie methode ligt in de combinatie van eenvoud en effect. Het werkt eenvoudig in drie stappen: hartfocus, hartademhaling en hartgevoel. In andere woorden: een combinatie van visualisatie, ademhalingstechniek en het ankeren van positieve gedachten en positief gevoel. Let wel: uitsluitend consequente toepassing van deze techniek levert heel goede resultaten op.

Wat doet Energetisch werk

Probleemsituaties en stress kunnen “blokkades”, in je energiebanen ophopen. Deze blokkades kunnen allerlei klachten veroorzaken. Energie ‘werkt’ via mijn handen en zal helpen deze blokkades weg te nemen en je zelf-genezend vermogen te stimuleren. Hierdoor gaat jouw energie weer vrij of vrijer stromen en ga je je beter voelen. Je kunt beter omgaan met je klachten en gaat positiever denken waardoor je kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. Universele energie gaat daar heen, waar het op dat moment nodig is. Het mooie van werken met energie, vind ik de kracht en de eenvoud.

reikisymbool

Wat kan astrologie voor jou betekenen

Elk persoon is uniek en elke geboortehoroscoop dus ook. Benieuwd naar de zin en betekenis van jouw geboortehoroscoop? Dan ga ik graag met je in gesprek!

Ik heb ruim 25 jaar ervaring in het werken met geboortehoroscopen. Astrologie moedigt je aan om op een andere manier naar jezelf te kijken. Waar liggen jouw unieke eigenschappen en talenten? Dit kan je helpen om (nieuwe) keuzemogelijkheden te zien in je leven voor bijvoorbeeld studie, beroep of loopbaan. Je horoscoop geeft je aanwijzingen; geen pasklare antwoorden. Het is aan jou wat je eruit haalt en wat je daar vervolgens mee doet.

‘Het heelal is onderworpen aan causaliteit. Niets, geen enkel feit in de binnen- of de buitenwereld kan oorzaak-loos bestaan; en elke oorzaak brengt een gevolg voort’.  (Quote: Swami Vivekananda)

Waarop is astrologie gebaseerd

Wist je dat de eeuwenoude wetenschap van astrologie lijkt te berusten op de  werking het fenomeen neutrino’s?
Het neutrino is het kleinste elementaire deeltje in de kosmos, dat in onvoorstelbare hoeveelheden voorkomt. Het ontstaat in kernfusieprocessen van sterren zoals onze zon. Een neutrino is in staat om alle materie in de kosmos te doordringen en daarmee een wisselwerking aan te gaan zonder overigens zelf in die betreffende materie te worden opgenomen. Ook de menselijke fysieke structuur wordt dus op elk moment van de dag geraakt door een  immense  hoeveelheid neutrino’s. Daarvan is circa 70% rechtstreeks afkomstig van onze zon. De overige neutrino’s zijn afkomstig van andere sterren en bereiken ons nadat zij door de andere planeten en planetoïden van ons zonnestelsel zijn heengegaan. Neutrino’s fungeren daarbij als het ware als informatiedragers, die bij het doordringen van ons lichaam de opgenomen kosmische informatie inprenten in al onze cellen en genen. Je zou kunnen zeggen hoe de macrokosmos resoneert in je persoonlijke microkosmos. (Bron: Peter den Haring)